Skip to content

Geprezen om zijn visie, vervloekt om zijn gedrevenheid

Geprezen om zijn visie, vervloekt om zijn gedrevenheid

 

“Ik zet nu bijna een miljoen om.

Over vijf jaar wil ik op vijf miljoen zitten.”

 

Aan het woord: de imperium bouwer.

Dit achtste archetype van Brent Kessel, leeft voor zijn business en kan als geen ander een bedrijf uit de grond stampen. Vaak met succes.

Maar daarvoor moet wel alles wijken.

Het moment dat een Imperium Bouwer z’n ogen open doet, is het eerste waar hij aan denkt: zijn bedrijf. Wat moet hij vandaag doen? Welke meetings heeft hij en hoe zorgt hij ervoor dat ze op koers blijven richting het doel dat hij zichzelf gesteld heeft. Hij kan er niets aan doen. Het gaat vanzelf.

Die gedrevenheid om te slagen gutst door al z’n poriën naar buiten. Hij ademt gedrevenheid. Niets geeft zo’n kick als het bereiken van zijn grootse en indrukkende doelen. En door hun bereidheid om hard te werken, het gemak waarmee ze besluiten nemen, in combinatie met hun charismatisch leiderschap lukt het dit archetypes vaak nog ook.

De Imperium Bouwer wil zich graag vrij en krachtig voelen, maar vooral een erfenis achterlaten. Herinnerd worden omdat ze een fantastisch (familie)bedrijf hebben opgebouwd, waar andere generaties nog lang op kunnen teren.

Veel van de dingen die we vandaag de dag zo vanzelfsprekend vinden zoals medicijnen, computertechnologie, reizen per vliegtuig of de smartphone, zijn in ons leven gebracht door Imperium Bouwers.

 

Dan ben ik gelukkig

Maar het is nooit genoeg. Want het kan altijd beter. Groter. Gedurfder. Nog meer omzet. Niet omdat ze zo erg naar geld verlangen, ook al kunnen ze zich enorm focussen op dat omzet doel. Maar vooral omdat ze denken dat ze pas gelukkig zullen zijn als ze een belangrijke en blijvende bijdrage leveren aan de wereld. En voor die bijdrage moet alles wijken.

Want deep down vindt de Imperium bouwer dat hij niets is als hij geen imperium achterlaat.

Veel Imperium Bouwers hebben het gevoel dat ze, voordat ze bezig waren met dat enorme doel, nooit een geweldig leven zouden hebben. Ze waren een niemand. Een pijnlijke ervaring die ze graag willen vergeten.

Maar door een identiteit op te bouwen van iemand die de wereld laat zien waar ze toe in staat zijn, kunnen ze dat gevoel compenseren. Ook voor Eva, de dochter van een zeer succesvolle zakenman. Opgegroeid in een klimaat van welvaart had ze het gevoel dat ze alleen maar iets zou bereiken als ze beter was in zaken doen dan haar vader. In de afgelopen 30 jaar heeft ze vijf technologiebedrijven gehad en is ze rijker dan haar vader ooit was.

 

Nooit voldaan

Maar ze voelt zich niet voldaan. Ze slikt al jaren antidepressiva en kan maar niet begrijpen waarom haar rijkdom haar niet heeft gewaarschuwd voor het gevoel van concurrentie dat ze voelt.

De reden? Imperium Bouwers voelen zich niet verzadigd. Wanneer ze een tijdelijk extern doel bereiken, voelen ze even voldoening, maar het compenseert niet de onwaardigheid die ze van binnen voelen, schaamte of kwetsbaarheid. Na het halen van hun doel kunnen ze er niet van genieten. De voortdurende angst dat ze datgene dat ze hebben bereikt weer kunnen verliezen, door de markt, concurrentie, zorgt ervoor dat ze willen blijven groeien. Het financiële patroon dat imperium bouwers het meest comfortabel vinden, is het bouwen. Daar is hun identiteit aan gekoppeld. Niet het bereiken van het doel of het hebben van bezit.

 

Doel rechtvaardigt de middelen

Hoewel weinige zichzelf zo zouden bestempelen, vindt de buitenwereld de Imperium Bouwer een echte workaholic die alles op alles zet op zijn doel te halen. Des te groter de kans is dat ze hun droom kunnen halen, des te meer onevenwichtigheden die dromen rechtvaardigen. In het uiterste geval kunnen ze bij alles opofferen voor hun visie, inclusief huwelijken, hechte familierelaties, zakelijke partnerschappen en bij opmerkelijke gelegenheden zelfs hun eigen normen en waarden.

 

Verwijder de oogkleppen

Natuurlijk is dat niet in alle gevallen zo. Als je een Imperium Bouwer bent, heb je waarschijnlijk veel om trots op te zijn. Maar als je eerlijk bent naar jezelf, moet je erkennen dat je misschien wat te eenzijdig bent. Dat je strak kan vasthouden aan je trots en soms op een ongezonde manier met werk omgaat.

Wat als je eens vanuit een ander perspectief naar de situatie kijkt? Zodat je voorkomt dat je, als je je doel haalt, alleen maar bezig bent met het volgende doel. Doorbreek het oude patroon.

 

Oefening: meer genieten van het leven

  • Kies eens een moment van 5 of 10 jaar geleden, toen je een financieel of  ambitieus doel stelde voor je toekomstige imperium. Wat was het?  Heb je dat doel gehaald?
  • En op welke niet-financiële voordelen had je toen gehoopt? Of jezelf beloofd? Hoe voelde je daar bij? Bij welke dingen voelde je goed? Of werd je blij van?

Stel je eens voor dat je je mooiste, grootste, meest visionaire doelen hebt bereikt. Je imperium staat. Als een huis. Je hebt alles waar je ooit van gedroomd hebt.

  • Wat is er dan nu anders?
  • Hoe breng je de week dan door, laten we zeggen vanaf morgenochtend? Concentreer je op de dingen die je blij maken, die het leven zin geven (naast werken) en activiteiten omvatten die je graag met hart en ziel zou willen ervaren.

 

Experimenteer

Als je dat voor ogen hebt, hoe je je leven eruit zou zien als je niet meer verantwoordelijk bent voor je imperium, probeer eens een dag zo te leven. Een dag zonder vergaderingen, telefoontjes, overvolle agenda, lunchen op het tijdstip waarop je echt honger hebt, tijd doorbrengen met de persoon die je lief hebt. De hobby uitvoeren waar je al zo lang geen tijd voor hebt gehad.

Ooit was het doel niet meer geld of bezit, maar wat je met dat geld en bezit kan doen. Genieten van het leven.

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur