Skip to content

Hoe je krijgt wat je wilt in 2023

Hoe je krijgt wat je wilt in 2023

Hoe je krijgt wat je wilt in 2023

Waarom financieel vrij worden een doel is dat bij voorbaat al is gedoemd om te mislukken. En wat je wel moet doen om ervoor te zorgen dat je wel je leven kan leiden zoals jij wilt, zonder je zorgen te maken om het financiële plaatje.

Aan het begin van het jaar stellen we vaak doelen en dromen we over wat we dit jaar allemaal voor elkaar gaan krijgen.

De werkelijkheid is dat veel doelen vaak al stranden voordat we de eerste actie hebben ondernomen. Want het lijkt zo simpel: doelen stellen. Maar dat is het niet.

De reden dat 81% van de mensen aan het einde van het jaar niet het resultaat dat ze voor ogen hadden, kunnen afvinken is dat ze hun doelen niet op de juiste manier stellen waardoor ze bij voorbaat al gedoemd zijn om te mislukken.

In dit artikel benoem ik vijf fouten die mensen maken en vertel ik je hoe je in 2023 wél krijgt wat je graag wilt.

 

#1  Je maakt je doel te algemeen

Zo komen veel ondernemers bij mij die financieel vrij worden als doel hebben. Ik weet dan al: dat gaat ze niet lukken.

Financieel vrij zijn is namelijk geen doel, maar een droom. Het is alsof je aan de voet van de Mount Everest staat. Als je omhoog kijkt, kan je niet eens de top zien. Zo ver weg lijkt het. De moed zakt je al in de schoenen als je denkt aan de weg ernaartoe. Hetzelfde geldt voor het doel: financieel vrij worden. Het is te groot, waardoor het onbereikbaar lijkt en onderweg lastig wordt om door te zetten.

Oplossing: zorg ervoor dat je kan vertellen wanneer het een succes is. Wanneer is het in jouw ogen gelukt? Is dat bijvoorbeeld als je vier huizen hebt die je kan verhuren. Of is dat als je 100.000 euro op de bank hebt staan?

 

#2  Je stelt te veel doelen.

We willen vaak teveel. We willen meer omzet, een aandelenportefeuille opbouwen, huizen kopen, minder gaan werken en dat sporten, daar moet het echt eens van komen. En ook nog: meer tijd voor het gezin of sociaal leven en niet te vergeten… me-time. Het gevolg: je krijgt niets gedaan.

Oplossing: stel maximaal 3 doelen op verschillende terreinen op zodat je je daar op kan focussen.

 

#3  Het doel is te moeilijk.

Veel mensen leggen de lat zo hoog dat het doel bij voorbaat niet haalbaar is. Te grote doelen zorgen er niet voor dat je het haalt, maar doet juist wat met je zelfvertrouwen. Het is de eerste stap op het pad van teleurstelling.

Oplossing: vraag je in plaats daarvan af: is het realistisch? Kan ik dit doel in een jaar tijd halen?

 

#4  Je doel is te specifiek

Kan dat dan? Te specifiek? Het moest toch altijd SMART geformuleerd worden? Ja en nee.

Oplossing: Onderzoek van de Florida State University heeft bewezen dat als je een low range goal stelt het makkelijker te halen is. Bijvoorbeeld: In plaats van ik heb aan het einde van het jaar 100.000 euro op m’n rekening staan, zeg je ik heb tussen de 90.000 en 110.000 euro op m’n rekening staan op 31 december. Het voelt makkelijker. Je hebt speling waardoor het niet een onmogelijke opgave lijkt om dat te bereiken en je eerder bereid bent om actie te ondernemen.

 

#5  Je weet niet waarom je dat doel wilt halen

Omdat je misschien hebt gekeken naar wat anderen doen in je omgeving. Of omdat je zomaar een bedrag hebt opgetikt zonder dat je precies weet waarom nou persé dat bedrag.

Maar geen enkel doel zal standhouden als het niet persoonlijk verbonden is met je “waarom”. Met je why. Als je weet waarvoor je het doet, zorgt het er ook voor dat je het volhoudt.

En dan nog: een doel stellen überhaupt is voor veel mensen lastig.

 

⇒ Want hoe stel je een doel op waardoor je het beste resultaat haalt?

⇒ Hoe connect je dat doel met je why?

⇒ En wat moet dat doel dan precies zijn? Hoe ziet dat er dan uit?

 

Als je dat lastig vindt, ik heb een aantal strategieën en vragen voor je die je kunt gebruiken en waarmee je minimaal één doel kan identificeren dat persoonlijk is en je motiveert om echt te gaan starten.

Voor als je zeker wilt weten dat je het doel haalt voor het einde van 2023.

Stuur me een bericht en je krijgt de pdf van mij.

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur