Skip to content

Zwitserse Frank Hypotheek (CHF)

De Zwitserse Franken Hypotheek (CHF hypotheek) is een financiering in Zwitserse Franken. Profiteren van de lage rente in Zwitserland om zo een woning in Nederland of een (tweede) woning in het buitenland te financieren, biedt kansen maar vereist zorgvuldig maatwerk.

Naast de Alpen heeft Zwitserland nog meer te bieden. Een ijzersterke munteenheid en een lage rente. Een hypotheek in deze munteenheid om de eigen woning in Nederland te financieren biedt kansen.

Wel moet aan strenge voorwaarden voldaan worden.

Deze voorwaarden verschillen per bank evenals de opslagen op de Liborrente. In alle gevallen is een hypotheek in Zwitserse Franken geen standaardproduct van een bank. Het is altijd een maatwerkoplossing met de daarbij behorende voorwaarden.

Kansen en risico’s Zwitserse Frank Hypotheek

De lage rente kan een financieel voordeel opleveren. Door de jaren heen is de rente gemiddeld 2% lager geweest dan de Euribor rente. Inmiddels is dat veranderd. Nu ligt het renteverschil rond de 0,5%. Door de hoge opslagen in Nederland is de rente in Zwitserland lager en wordt het absolute verschil in rente groter.

Dat een hypotheek in Zwitserse Franken wordt aangehouden kan tot een financieel voor- of nadeel leiden.

Bijvoorbeeld: Als je een hypotheek van 1.000.000 Euro hebt en deze wil omzetten in Zwitserse Franken op basis van een koers van de euro ten opzichte van de CHF á 0,90. De hypotheek wordt dan omgezet naar CHF 1.111.111.

Als de koers de komende 20 jaar naar EUR 1,20 stijgt, wordt de lening bij omzetting naar euro’s EUR 1.333.333

Als de koers de komende 20 jaar naar EUR 0,60 daalt, wordt de lening bij omzetting naar euro’s EUR 666.666.

Terughoudende geldverstrekkers

Daarnaast zijn banken en andere geldverstrekkers sinds 2016 terughoudend met het verstrekken van een hypotheek in een andere valuta dan de euro. Waaronder Zwitsers of Nederlanders die hun inkomen vanuit Zwitserland hebben in de lokale valuta.

Onder voorwaarden kan je in Nederland een huis kopen met een inkomen vanuit Zwitserland. Dergelijke hypotheekaanvragen zijn altijd op basis van maatwerk.

Het kan zijn dat de bank  minimaal 10% van de hypotheek in een beleggingsfonds verlangt of in liquiditeiten depot wordt aangehouden.

Bespaar tijd, geld en gedoe

Dat is niet bij alle banken zo. Dat verschilt per aanbieder en is altijd gebaseerd op de persoonlijke situatie.

In het oerwoud van regels en voorwaarden is het al snel makkelijk om de weg kwijt te raken. Details over het hoofd te zien waardoor een Zwitserse Frank Hypotheek niet meer mogelijk is. De Looff & Partners weet de weg en aan welke specifieke voorwaarden voldaan moeten worden. Bespaar tijd, geld en gedoe door te kiezen voor een financiële oplossing op maat.

IJzersterk in zorgvuldig maatwerk

In 5 stappen naar financiering

1.

Intake

2.

Vooroverleg met bankier

3.

Stukken verzamelen

4.

Financierings aanvraag

5.

Beoordeling bank

Onze beloftes
We helpen je het leven te krijgen dat jij voor ogen hebt.
Onze beloftes
We regelen het snel en zorgvuldig.
Onze beloftes
We ondersteunen ondernemers met een BV. Zakelijk en privé.
Onze beloftes
Je weet bij ons precies waar je aan toe bent. We doen niet aan ingewikkeld.
Onze beloftes
Altijd een oplossing op maat. Omdat niemand standaard is.

Over De Looff & Partners

Gespecialiseerd in het onmogelijke voor elkaar krijgen

Bij De Looff & Partners gaat het altijd over het leven en de manier waarop jij dat wil leven. Daar helpen we je bij.
Dat doen we al meer dan 20 jaar door middel van financieel advies op het gebied van hypotheken, beleggen en vastgoed voor particulieren met een hoger inkomen en ondernemers met een BV.

Het doel is altijd om financiële ruimte te creëren. Omdat we jou gunnen wat we zelf ook zo belangrijk vinden: de vrijheid om te leven zoals jij dat graag wilt.

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Veelgestelde vragen

Dat een hypotheek in Zwitserse Franken wordt aangehouden kan tot een financieel voor- of nadeel leiden.

Bijvoorbeeld: U heeft een hypotheek van1.000.000 Euro en u zet deze om in Zwitserse Franken op basis van een koers van de euro ten opzichte van de CHF á 0,90. De hypotheek wordt dan omgezet naar CHF 1.111.111.

Indien de koers de komende 20 jaar naar EUR 1,20 stijgt, wordt de lening bij omzetting naar euro’s EUR 1.333.333

Indien de koers de komende 20 jaar naar EUR 0,60 daalt, wordt de lening bij omzetting naar euro’s EUR 666.666.

Het kan zijn dat de bank verlangt dat minimaal 10% van de hypotheek in een beleggingsfonds en/of in liquiditeiten depot wordt aangehouden.

Ja. Aangezien de rente variabel is, kan elke maand een aanpassing worden gedaan. Zowel gedeeltelijk als voor het gehele bedrag.

Het is in Zwitserland niet toegestaan om onroerend goed met woonbestemming te kopen als niet Zwitsers ingezetene, zo staat het in de Lex Koller wetgeving.
Maar diezelfde wetgeving heeft ook een aantal mazen.

Jaarlijks worden namelijk 1.500 ontheffingen verdeeld over de 26 kantons waardoor kopen wel mogelijk is. Aan deze ontheffing zijn wel beperkingen verbonden zoals

– Maximaal bewoonbare woonoppervlak 200m2

– Maximale grootte grondstuk in volledig eigendom 1000 m2.

Hoe werkt het?

Wat zijn je wensen en wat is je persoonlijke situatie?

Dat krijgen we duidelijk tijdens een telefonische intake. Mocht het nodig zijn, dan kan je via een beveiligde verbinding documenten met basisinformatie met ons delen. Daarna wordt door ons, na eventueel overleg met een bankier, gekeken of de aanvraag kans van slagen heeft.


Indien positief, dan wordt een ‘Overeenkomst van Opdracht’ opgesteld en gaan we aan de slag om een voorstel van een of meerdere banken te ontvangen.

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.
Henk Terlouw
Henk Terlouw

Vermogensfinancier| Erkend financieel adviseur