Skip to content

Ben je bereid de prijs voor succesvol beleggen te betalen?

Ben je bereid de prijs voor succesvol beleggen te betalen?

Je financiële doel halen door te gaan beleggen. Wie dat werkelijkheid wil laten worden, moet bereid zijn om de prijs te betalen. Want wie 20% rendement wil, moet leren om rationeel te reageren als de emotie hoog is. Wat helpt, is om anders te leren kijken naar beleggen.

We willen slapend rijk worden. Een aandelenportefeuille aanschaffen en achterover leunend ons vermogen zien groeien.

Het is hetzelfde als dat we onze droomauto zien en in plaats van deze te kopen, de auto te stelen. Het is wel de lusten, maar niet de lasten. Wel het comfort, maar zonder de prijs ervoor te betalen.

Je keuze bepaalt de ervaring

 

Het echte leven werkt net iets anders. Wie een auto steelt, kan opgepakt worden. En wie niet leert om rationeel te reageren, wordt geconfronteerd met een achtbaan aan emoties. Dit blijkt in de praktijk de reden waarom beleggers al snel de handdoek in de ring gooien.

De keuze die je hierin maakt bepaald niet alleen je uitkomst, maar ook de ervaring die je hebt.

Stel: je wil naar de Efteling, dan betaal je je tegenwoordig blauw aan een kaartje.

Dat hoeft niet, je kan voor een tientje ook naar de kermis bij jou in de stad gaan.

En wil je helemaal geen geld uitgeven, dan blijf je lekker thuis. En kan je het geld op je spaarrekening zetten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De keerzijde van die laatste keuze is: je maakt ook niets mee. Ga je naar de kermis dan kan je voor 5 euro nog in het reuzenrad gaan. En dat is wel aardig, maar het haalt het niet bij de sensatie van de 37,5 meter vrije val van de Baron in de Efteling. Jij wil die sensatie, dus kies je voor de Efteling.

 

Geen garantie

Helaas regent het de dag dat je gaat. Het komt met bákken uit de hemel. Blijf je dan thuis? Ga je dan niet in de Baron? Blijf je dan onder een afdak staan net zolang het stopt met regenen? Nee, je trekt een poncho aan en maakt er het beste van.

Want je weet dat je geen garantie hebt op mooi weer. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met een situatie omgaat. Dat bepaalt voor een groot deel je ervaring.

Hetzelfde geldt voor beleggen. Wie hoge rendementen nastreeft, krijgt meer te maken met schommelingen in de markt. Dat heb je niet in de hand.

Angst. Twijfel. Onzekerheid. Spijt. Bang dat je straks al je geld kwijt bent. Als belegger ga je door al deze emoties heen. Veel beleggers haken daardoor af en bouwen geen vermogen op.

Het lastigste onderdeel van beleggen is niet je portefeuille samenstellen, maar rationeel blijven handelen op het moment dat de emoties het hoogste zijn.

 

Geld verliezen is geen straf

Dat begint bij accepteren dat geld verliezen een onvermijdelijk onderdeel is van beleggen. En dat doe je door er anders naar te kijken. Een daling van het aandeel of geld verliezen is geen straf, maar de prijs die je betaalt voor het hoge rendement dat je graag wilt. Je toegangskaartje naar vermogen.

De truc is om jezelf te overtuigen dat de toegangsprijs het waard is, zodat je om kunt gaan met de onzekerheid en schommelingen.

Hoe je jezelf daarmee helpt is door je emoties te begeleiden. Dat is lastig. Of hulp inroepen. Van een adviseur. Die gaat staan tussen jou en je emoties.

En jezelf iedere maand de vraag te stellen: ben ik bereid om de prijs te betalen? 

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur