Skip to content

Waarom je het financiële leven hebt dat je vandaag leidt

Waarom je het financiële leven hebt dat je vandaag leidt

Hoeveel vermogen je opbouwt, komt niet alleen door hoeveel geld je steekt in beleggen of opzijzet. Het wordt vooral bepaald door het verhaal dat jij jezelf vertelt.

Want het onbewuste wint altijd. Om het financiële leven te creëren dat je graag wilt, moet je eerst het verhaal dat jij jezelf vertelt over geld, veranderen.  

De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh vergelijkt de core story met een kelder waar je allemaal films hebt opgeslagen. In plaats van dat je gaat grasduinen, pak je steeds dezelfde film. Misschien omdat de film vooraan ligt of omdat het zo’n vertrouwd verhaal is.

Het zijn films over schuld, pijn en verdriet. Over wat er zou moeten veranderen zodat het uiteindelijk goed komt. En over alles wat er verkeerd is gegaan in ons leven.

Des te vaker jij dezelfde film afspeelt, des te meer de gebeurtenissen in jouw leven op de film gaan lijken.

Dat doen we niet bewust, maar het bepaalt wel je gedrag. 

 

Focus op externe problemen

Want het verhaal dat we onszelf vertellen, is zo krachtig omdat het ons veilig laat voelen. Het geeft een gevoel van controle. We focussen ons daardoor vooral op externe problemen.

‘Ik moet er eerst voor zorgen dat m’n kinderen het goed hebben, daarna…’
‘Ik moet eerst al m’n schulden aflossen, pas dan kan ik…’ 
Of: ‘ik moet eerst 10.000 euro op m’n bankrekening hebben staan, voordat…’
 

Veilig, fluistert je oerbrein

Het gevolg is dat je straks een groot bedrag op je rekening hebt staan waar je vervolgens niets mee doet. Want er staat nooit genoeg op je rekening om dat oerbrein van je rustig te houden. Die wil alleen maar overleven. Als jij 10.000 euro op de bank hebt staan, wil je oerbrein er 20.000. ‘Want pas dan zijn we echt veilig’, fluistert het zachtjes.

Wat denk jij dat er gebeurt als je dát bedrag bij elkaar hebt gespaard?

Of als je kinderen er financieel goed bij zitten?

Je blijft hetzelfde gedrag vertonen, omdat dat nu eenmaal je core story is. Je bent niet de enige. Miljoenen mensen vertellen zichzelf hetzelfde verhaal. Het zijn collectieve patronen. Het mooiste is: ze kunnen zeker doorbroken worden!

 

Het antwoord ligt in ons gedrag

Als we maar de tijd nemen om naar onszelf te kijken. Daar ligt het antwoord: in reflectie op ons eigen gedrag.

Bewustwording is stap één. Het herkennen van je core story. En snappen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Daarnaast is vaardigheid, intentie en doorzettingsvermogen van belang om de greep van onze onbewuste conditionering te verminderen.

De truc is om te blijven werken aan de gezonde delen van ons verhaal. Ons daarmee te identificeren en tegelijkertijd het ongezonde gedrag en de houding die ervoor heeft gezorgd dat we niet het financieel leven leiden dat we graag zouden willen, loslaten.

 

Financiële archetype

Dat doe je zeker niet in een dag. Er is nu eenmaal geen quick fix. Wat wel helpt is om te kijken naar je financiële archetype. Financieel adviseur en auteur Brent Kessels identificeerde de verhalen die mensen zichzelf vertellen over geld en zette dat om in acht verschillende archetypes.

Welk archetype je bent verschilt per levensfase. Je bent er namelijk nooit maar één. Er zitten verschillende archetypes in iedereen.

De waarde van deze archetypes zit hem erin dat ze ons een basis geven om te begrijpen hoe we het financiële leven hebben gekregen dat we vandaag hebben, evenals een overvloed aan hulpmiddelen om het financiële leven te creëren dat we willen.

In een serie van 8 bespreek ik de verschillende archetypes.

Welke archetypes er zijn, hoe je ze kan herkennen en hoe je het archetype op een positieve manier inzet, zodat jij het leven kan gaan leiden dat je voor ogen hebt.

 

Deel 1: De Guardian. 

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur