Skip to content

De vicieuze cirkel van The Pleasure Seeker

De vicieuze cirkel van The Pleasure Seeker

“Ik verdien het om mezelf te trakteren!”

Is dat een uitspraak die jij geregeld doet?

Grote kans dat de Pleasure Seeker als archetype zeer aanwezig is bij jou. Dit tweede archetype heeft een mooie filosofie die goed werkt, maar vaak kort houdbaar is. Maar hoe haal je het meeste uit dit archetype? Een handleiding.  

Wil je van het leven genieten? Dan moet je bij dit archetype zijn. De Pleasure Seeker is het tweede archetype beschreven in het boek It’s not about the money van Brent Kessel en weet als geen ander hoe je moet genieten van het leven.  

Geld kun je niet meenemen naar het volgende leven, dus kun je het maar beter laten rollen, vindt dit archetype. Je wilt het voelen, zien, ruiken en horen dat je geld hebt. Spaarrekeningen vallen daardoor af. Liever kopen Pleasure Seekers motoren, auto’s, huizen en gadgets.  

 

De vicieuze cirkel van ‘the wanting mind’  

Een prachtige filosofie die goed werkt. Tot aan het einde van de maand, want dan is alles op. En dat is lastig als je overtuiging meer geld = meer plezier = meer geluk, is.   

De wanting mind zit in de weg. We hunkeren naar datgene dat we willen kopen omdat als we dát eenmaal hebben, we verder niets anders meer hoeven. Maar dat is een mythe.  

Een paar dagen na die geweldige vakantie hebben we niet meer dat relaxte gevoel dat we hadden toen we aan het zwembad lagen met een goed boek. Een maand nadat we die mooie televisie kochten, zien we niet meer de verschillen tussen het oude model en het nieuwe. Zo willen we altijd meer. En is de plezierzoeker altijd op zoek naar meer plezier en meer geluk. Maar moet daar wel weer meer geld voor hebben. Een vicieuze cirkel.

  

Waarom lijden? 

Pleasure Seekers zoeken naar de mooie dingen in het leven omdat ze vinden dat ze die vroeger niet hebben gehad. Geld moet daarom worden gebruikt voor persoonlijk genot. Om te genieten. Want niets anders dan dat brengt hetzelfde niveau van gelukzaligheid.  

Geld is er om plezier te ervaren. Want, waarom zou je lijden als het niet nodig is? En waarvoor is geld als je er geen gebruik van maakt? De Pleasure Seeker ziet niet in waarom hij zichzelf dat genot zou ontzeggen. “Ik verdien het”, is de kernzin waar het allemaal om draait. Het is de zin die zijn gedachten en gedrag bepaalt. 

 

Prijs voor genotzucht

Maar die gedachten en het gedrag hebben een prijs. De meeste Pleasure Seekers hebben een goede baan en werken er ook hard voor. Vaak in banen die heel goed verdienen maar waar ze eigenlijk helemaal niet van houden. 

Of ze zitten in oncomfortabele relaties met mensen die het mogelijk maken om veel geld uit te geven. Het is de prijs die ze voor hun genotzucht betalen en die ze blijven betalen. Want Pleasure Seeker kopen vooral iets omdat ze een beloning verdienen voor het lijden dat ze ervaren door in situaties te blijven die deze aankopen financieren. En zo zit dit archetype weer in vicieuze cirkel.  

 

Wapenen tegen pijn

Maar waarom doen ze dat? Waarom houden Pleasure Seekers zichzelf gevangen in een bepaalde situatie? Omdat de angst dat er op een dag misschien niet meer genoeg is om van het leven te blijven genieten, te groot is. En dat genieten hebben ze nodig om hun donkere kant niet onder ogen te hoeven komen.  

Het is de de angst voor ontbering die ze gevangenhoudt. De oncomfortabele gevoelens, zoals een laag zelfbeeld, die ze niet onder ogen willen zien.  

Iedere keer als ze gedreven worden door angst compenseren ze dat met een excessief verlangen en geven ze veel geld uit. Het resultaat: onbalans. Schulden. Waardoor ze hun geliefde levensstijl alleen maar meer in gevaar brengen.  

 

Balans 

Waar het echt om draait, net zoals bij de andere archetypes, is balans. Dat begint met vragen stellen.  

Richt de Pleasure Seeker in jezelf financiële schade aan?  Geef je vooral veel geld uit zodat je niet naar de leegte in je leven hoeft te kijken? Is geld uitgeven een manier om met angst om te gaan?  

Misschien haal je wel veel meer voldoening uit het feit dat je straks genoeg geld aan de kant hebt gezet om je kinderen te laten studeren? Of dat je weet dat je je moeder later goed kan verzorgen, mocht dat nodig zijn? En hoe zit het met je eigen oude dag? Zie je die met vertrouwen tegemoet of knaagt het van binnen omdat je weet dat je er later wel eens niet genoeg kan zijn? 

 

Haal het maximale uit de Pleasure Seeker  

Je hoeft als Pleasure Seeker niet te stoppen met genieten, maar breng de balans terug door onderstaande oefening te doen.  

Stap 1: Schrijf de 5 meest belangrijkste dingen in je leven op.

Stap 2: Schrijf dan de 5 dingen die je afgelopen week hebt gekocht op.

Als je deze 5 dingen hebt opgeschreven, ga dan weer terug naar je lijst met 5 belangrijkste dingen en stel jezelf de volgende vraag: ‘toen ik geld uitgaf aan deze dingen, op welke manier ondersteunde of ondersteunde ik niet mijn 5 belangrijkste dingen. 

Ondersteunde het jouw vijf belangrijkste niet dingen niet, dan is de vraag: had je het dan wel moeten kopen?  

Iedere keer als je iets wil aanschaffen, kijk naar je lijst en stel jezelf de vraag. Zo houd je balans terwijl je toch geniet van het leven.  

Vind je het lastig om jezelf daaraan te houden of kun je ondersteuning gebruiken bij het creëren van financiële balans in je leven? Neem contact met ons op.

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur