Skip to content

Waar het missen van een financiële opvoeding toe leidt

Waar het missen van een financiële opvoeding toe leidt

Als je vandaag je kop in het zand steekt, knars je morgen met je tanden. Deze tegeltjes spreuk zou zomaar bij het zesde archetype, de Onschuldige aan de muur kunnen hangen.

Niets is zo’n mysterieus onderwerp als geld, voor dit archetype. En omdat het ook zo complex is haakt de Onschuldige af en zoeken ze hun heil in het mantra:

‘het leven is te kort om je zorgen te maken over geld en dat is
niet mijn focus. Het regelt zichzelf wel.’

In de praktijk betekent dat vaak:

 • een nooit eindigende strijd om de eindjes aan elkaar te knopen. Iedere maand opnieuw,   
 • ze niet 3 maanden kunnen leven van het spaargeld dat ze op de bank hebben staan, 
 • ze in de afgelopen tien jaar een gouden handdruk of erfenis hebben ontvangen, waar nu bijna niets meer van over is, 
 • ze de bank veel meer geld betalen dan ze zelf aan rente ontvangen omdat ze iedere maand dik in het rood staan,  
 • ze liever een wortelkanaalbehandeling ondergaan dan een middag hun geldzaken regelen.  

Veel Onschuldigen leven van salaris naar salaris en hebben een veel lagere levensstandaard dan ze zouden willen.  

Dat komt niet omdat ze tegen het financiële systeem zijn of geld afwijzen. De Onschuldige wordt gemakkelijk overspoeld door financiële informatie en is sterk afhankelijk van het advies en de meningen van anderen. Ze hebben nooit geleerd hoe ze hun geldzaken het beste kunnen behartigen.  

 

Niet genoeg

Soms omdat er vroeger altijd geld te kort was. Zoals bij Mary. “We hadden vroeger altijd geld te kort. We gaven niet zoveel uit, maar er kwam gewoon niet genoeg binnen. Eén van mijn vroegste herinneringen die met geld te maken heeft, is dat we aan kwamen rijden met onze auto in de straat en twee mannen voor de deur zagen staan. Die kwamen onze auto innemen omdat mijn vader achter liep met zijn betalingen. Mijn vader moest daarna altijd regelen dat hij met iemand mee kon rijden of nam de bus.” 

Anderen zijn er zo aan gewend dat er geen geld is dat ze zich niet kunnen voorstellen hoe het zou zijn als ze zich geen zorgen hoefde te maken.  

Een aannemer van middelbare leeftijd werd gevraagd om zich voor te stellen dat hij meer dan genoeg geld verdiende. Zo veel dat de behoeften van zijn gezin vervuld waren én hij had 10.000 euro gespaard.  

Hoe hard hij het ook probeerde, hij zag het niet voor zich.  “Ik heb het gevoel dat ik iemand moet zijn die ik niet ben om genoeg geld te verdienen voor dat ongelooflijke geluk.”

 

Vluchten in fantasie

De meeste onschuldigen hebben niet het gevoel dat ze hun situatie kunnen veranderen. Ze denken vaak dat ze eerst vermogen moeten hebben om meer vermogen op te bouwen. Vaak fantaseren ze dan over de prins of prinses op het witte paard die hen komt redden en naast een zak met geld ook ervoor zorgt dat er altijd genoeg is. Maar onder die fantasie schuilt een diepgeworteld geloof dat het gewoon niet mogelijk zal zijn om een stabiele financiële basis voor zichzelf op te bouwen.

Daarom is het vaak ook zo dat als een Onschuldige geld verdient, het ook zo weer tussen hun vingers glipt.  

De rode draad in het leven van dit archetype is dat ze niet in staat zijn om geld te beheersen in de mate die nodig is om op lange termijn financiële zelfvoorziening te creëren. En omdat het niet hun kracht is, gaan ze het gaan vermijden. 

Zoals Anke ontdekte, toen opeens de deurwaarder bij haar moeder voor de deur stond. “Het bleek dat mijn moeder zo veel achterstand had opgelopen met de huur dat we op het punt stonden om uitgezet te worden. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan. In een doos in een kast vond ik allemaal aanmaningen, ongeopend.”  

 

Duistere onschuld  

Onschuldigen vermijden om te zien hoeveel ze uitgeven, hoeveel ze verdienen en welke veranderingen ze zouden moeten doorvoeren om vrij te zijn. Liever blijven ze in duistere onschuld zodat ze hun angsten voor ontoereikendheid, verwarring of incompetentie niet onder ogen hoeven te zien.  

Dat doen ze niet bewust.

Hun onbewuste geest heeft berichten geïnternaliseerd zoals:  

 • Ik heb niet genoeg financiële kennis om mijn geld situatie op orde te krijgen,  
 • Of het leven is te kort om me zorgen te maken over geld,   
 • Ik ben niet goed met geld.  
 • Of ik kan geld niet vasthouden. Laat maar.

Deze gedachten worden vaak niet bewust geregistreerd, maar ze fungeren als superkrachtige barrières voor financieel succes. 

 

Comfortabel worden met geld  

Het feit dat je je in het verleden als een Onschuldige hebt gedragen, betekent niet dat je dat in de toekomst moet blijven doen. Iedereen kan van archetype veranderen.  

Stel; je ouders hadden andere dingen verteld over geld of je ervaringen met geld waren anders geweest, zou je dan kunnen slagen?  

Hoe zou je relatie met geld er dan uitzien?  

Zoals veel meditatieleraren zeggen: alles waar we ons tegen verzetten blijft bestaan. Maar als je naar waarheid kijkt, naar de overtuigingen die je financiële leven beheersen, kun je ze transformeren. Er is een aantal manieren om andere, meer lonende benaderingen van geld te integreren. Hieronder bespreek ik er één van die je direct kunt toepassen.  

 

Onderzoek je overtuigingen

Zijn je overtuigingen over geld waar?  

Ik ga je vragen om te beginnen na te denken over de ideeën, concepten of gedachten die je over jezelf hebt voor geld, zoals:  

 • Ik zal voor altijd in mijn huidige financiële situatie blijven 
 • Ik zal nooit meer verdienen dan ik nu verdien 
 • Ik zal nooit met pensioen kunnen gaan door wat mij in mijn leven is overkomen.  
 • Ik zal nooit genoeg geld hebben om mezelf of mijn gezin te onderhouden 
 • Ik zit vast in dit huwelijk of baan vanwege geld 

Heb jij nog andere overtuigingen? Schrijf deze op. En blijf gedurende 60 seconden schrijven. Niets censureren, gewoon alles wat in je opkomt op papier zetten. 

Kijk nu naar wat je op heb geschreven en laat daar de 4 vragen van Byron Katie op los, om je overtuigingen te onderzoeken.

 1. Is het waar?  
 2. Is het meer waar dan het tegenovergestelde bijvoorbeeld: Ik zal nooit meer geld verdienen dan nu tegenover ik ga meer geld verdienen dan nu.  
 3. Kan je er absoluut zeker van zijn dat jouw overtuiging waar is?  
 4. Welke reactie krijg je als je de gedachte denkt? Wat gebeurt er in je lichaam? 
 5. Wie zou je kunnen zijn zonder een concept of geloof over geld? 

Mary deed deze oefening en kwam tot de volgende conclusie.  

“Ik dacht eerst: ‘ik kom nooit vooruit als het om geld gaat.’ En toen ik de vragen van Byron Katie erop losliet dacht ik eerst ‘ja, het lijkt waar, want ik heb dat in het verleden nog nooit gedaan. maar ik denk dat er echt geen toekomst is te voorspellen. Ik weet niet zeker of dit waar is. En als ik aan deze gedachte denk, voel ik me heel verdrietig en moe. Ik heb heel weinig energie en mijn ledematen voelt zwak. Maar zonder die overtuiging heb ik veel meer een gevoel van geluk. Ben ik minder moe en voel ik meer energie om nog een klant aan te nemen.”  

Mary ging aan de slag met haar overtuigingen en in plaats van dat haar financiën een puinhoop zijn, zoals vroeger, heeft ze nu veel meer financiële stabiliteit voor zichzelf weten te creëren. 

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur