Skip to content

Jouw hunkering bepaalt je uitgavenpatroon

Jouw hunkering bepaalt je uitgavenpatroon

Liefde is niet te koop zeggen we vaak. Voor de Ster, het vijfde archetype, wel. Geld zorgt ervoor dat je je geliefd en mooi kan voelen. Gerespecteerd en erkend wordt door anderen. Het is die hunkering die de meeste financiële beslissingen van de Ster beïnvloedt. Inclusief hoeveel ze uitgeven, waar ze het aan uitgeven, hun carrière en waar ze wonen. Maar deze hunkering heeft een ook keerzijde.

De realiteit van het leven in de 21ste eeuw is dat mensen vaak op hun uiterlijk worden beoordeeld en zelfs naar worden beloond. Hoe je eruit ziet en wat je bezit, geeft vaak aan wie je bent.  

Dat begint al bij kinderen waar het belangrijk is of je de juiste kleding hebt, speelgoed en computers. Bij volwassenen is het niet anders. Lengte, gewicht, uiterlijk, het bepaalt allemaal mede je inkomsten. 

 

Je uiterlijk bepaalt 

Iemand die dat heel goed weet is Isabella. In het boek It´s not about the money van Brent Kessel vertelt de actrice dat haar uiterlijk bepaalt of ze wel of geen werk heeft én hoeveel ze betaald krijgt.  

De actrice geeft ook duizenden euro’s uit aan haar uiterlijk. Operaties, iedere dag trainen, ze gaat naar de duurste kappers en koopt kleding bij designers.  

Isabella doet er dan ook alles aan om de mooiste in de kamer te zijn. Niet alleen voor haar werk, maar ook om de kritische stem in haar hoofd het zwijgen op te leggen.  

Als kind raakte ze gewond bij een ongeluk en moest daardoor een aantal pijnlijke reconstructieve operaties ondergaan waardoor ze erg onzeker was over haar uiterlijk.

 

Het gif van de vergelijking 

Voor Isabella veranderde het ongeluk veel. Nog steeds kan ze moeilijk vertellen over hoe haar moeder haar vergeleek met andere kinderen in haar klas. Haar moeder hamerde altijd op haar uiterlijk en haar cijfers. Ze moest mooi zijn. De beste cijfers halen. In de ogen van haar moeder deden anderen het altijd beter. Dat liet z’n sporen achter bij Isabella.  

Nu heeft niet iedereen zo’n verhaal als de actrice. Maar wat Isabella, jij en ik wel gemeen hebben is dat we ons allemaal geliefd willen voelen. En als thuis er niet voor zorgt dat je je geliefd voelt, ga je het halen in je sociale kring. Wat daar dan ook voor nodig is.  

 

Respect en bewondering 

Want respect en bewondering, dat is waar het Ster Archetype naar verlangd. En waar ze ook grof voor willen betalen. Al moeten ze ervoor naar Antarctica, als dat dé nieuwe reisbestemming is, dan is het dagenlang oncomfortabel reizen en de ijskoude temperaturen het allemaal waard zodat ze kunnen zeggen dat ze er geweest zijn. Vinden ze de nieuwste Tesla spuuglelijk en kunnen ze het eigenlijk niet betalen, maar iedereen is er dol op? Hij staat bij hen voor de deur. Is er pijnlijke dure plastische chirurgie nodig om dat uiterlijk te krijgen waardoor ze vinden dat ze de mooiste in de kamer zijn? Het hoort erbij om datgene te krijgen waar ze zo naar verlangen.  

 

Identiteit  

Maar de Ster uithangen heeft ook een keerzijde. Zolang je altijd de goedkeuring, bewondering of het respect een ander nodig hebt om geliefd te voelen, laat je altijd de buitenwereld je identiteit bepalen. En ook wat er op je bankrekening staat.  

 

Gevangen in een manier van leven 

Isabella moest een scène spelen waarin ze ten huwelijk werd gevraagd. De casting director hield van haar werk in de verloving scene maar kon het niet laten om commentaar te geven op haar handen.

“Je wordt nooit een handmodel, dat is zeker.”  

Pas toen aan Isabella werd gevraagd of de opmerking prikte, realiseerde ze zich dat de daaropvolgende aankoop van een saffieren ring een poging is geweest om de kwetsende kritiek te verzachten.  

Want ondanks al haar operaties, de dure kleding of de dure ring, voelt Isabella zich nog altijd niet geliefd. Maar ze zit gevangen in haar manier van leven.  

 

Tem je Ster  

Ster Archetypes zijn helemaal geen oppervlakkige mensen. Ze hebben zich een identiteit aangemeten die maar ten dele bij ze past. De oplossing zit ´em in het temmen van de Ster in je. Natuurlijk mag ze af en toe shinen en in de spotlight staan, maar laat haar niet je leven bepalen of wat er op je bankrekening staat.  

 

Wat is je motief?  

Iedere keer als je iets wilt kopen of geld wil uitgeven, bedenk dan van te voren: doe ik dit voor mezelf of doe ik dit zodat anderen me meer waarderen of tegen me op kijken als ik dit koop? En wat deed je in het verleden toen je aankoop niet de gewenste reactie opriep? Gooide je het item aan de kant of  gebruikte je het?  

En als je wel de gewenste reactie krijgt, is het dan net zo fijn als je je had voorgesteld of valt het toch stiekem tegen?  

Stel deze vragen en probeer één keer per week weerstand te bieden om te iets te kopen.

  

Wees je bewust van de waarheid 

Wat is iets financieels dat moeilijk is toe te geven aan andere mensen? Het kan iets te maken hebben met je uitgaven, mislukte investeringen, een verborgen geheim van het familiebedrijf, je inkomen of je spaargeld. Misschien wel hoeveel schulden je hebt. Voor Isabella was het besef dat ze zich van binnen nog steeds lelijk voelde, ondanks de vele duizenden euro’s die ze elke maand in haar uiterlijk investeerde.  

 

Stap uit je comfortzone 

Als je voelt dat de tijd rijp is en je niet alleen maar doet wat je je zou moeten doen, doe eens iets anders dan je normaliter doet.  

Hulp nodig om uit je comfortzone te stappen? En stap voor stap dichter bij het financiële leven te komen dat je voor ogen hebt? Neem eens contact op voor een gesprek.

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur