Skip to content

Waarom niet sparen voelt als het begin van het einde

Waarom niet sparen voelt als het begin van het einde

Je zit nooit zonder geld. Anderen kunnen altijd op je rekenen. En je snapt niet waarom iemand geen 50.000 euro op z’n spaarrekening heeft staan, net als jij. Grote kans dat jouw geld archetype de Spaarder is. Hoe haal je als Spaarder het meeste uit het leven? Waar word je het meeste door gedreven? En hoe ga je met een Spaarder als partner om? Een korte handleiding.

Ben je ooit wel eens hard in je gezicht geslagen? Dat je je hartslag opeens in oren hoort razen, terwijl de adrenaline door je lichaam heen pompt. Het brandende gevoel in je gezicht. En die paar seconden die je nodig hebt om jezelf weer te herpakken?  

Zo voelt het voor een spaarder als hij een bedrag van zijn spaargeld opneemt om uit te geven aan iets dat hij nodig heeft. Omdat het een stukje afknabbelt van zijn zekerheid.  

Dit archetype is ten aller tijde voorbereid op het ineenstorten van de economie. Op een daling in zijn inkomsten.  

Hij stelt zichzelf vaak de vraag waar het geld dan vandaan moet komen voor alle fancy dingen die hij doet. En de belangrijkste vraag: hoe kan je je daar het beste op voorbereiden?

 

De donkere kant van sparen

Het antwoord van de spaarder is geld opzij zetten. Doet hij dat niet dan voelt dat als het begin van een financiële ondergang.  

Overdreven, denk je misschien? Hij kent niets anders. Het spaarders mantra is vaak van generatie op generatie doorgegeven.  

Doordat ouders veel spaarden vroeger. Een vader die altijd aan het rekenen was of wat er binnenkwam wel genoeg was om de uitgaven te bekostigen. De spanning die heerste in huis rondom de dag dat het salaris binnenkwam en ook alle rekeningen betaald moesten worden.  

Een spaarder wordt niet geboren maar gecreëerd door de impact die je jeugd heeft op je belangrijkste herinneringen aan geld.  

Vaak werd er niet over geld gepraat, waardoor wat je zag – of dacht te zien – jouw waarheid werd. Ook al is het niet de realiteit.

 

Geld staat voor zekerheid

Daardoor koppelt de spaarder geld aan zekerheid. Stabiliteit. Bescherming zelfs.  

Nieuwe kleding kopen. Of een auto. Het is een gruwel voor de spaarder.  

Zij krijgen een goed gevoel als ze een bedrag hebben overgemaakt naar hun bank.  

Wanneer ze geld verliezen, verdubbelen de meeste spaarders hun beproefde methode om zichzelf te beschermen tegen de pijn van het leven.  

Ze gaan nóg meer sparen, zelfs als er nog genoeg op de bank staat.  

Hun vermogen zien groeien, dat is voor hen pas genieten.

  

Transformatie van een spaarder

Maar wat hoop je dat je spaargeld je brengt? Bij welk bedrag ben je klaar met sparen?  

Ik stelde deze vragen aan een klant van mij. Vragen waar hij niet echt antwoord op kon geven.  

Hij had wel financiële doelen behaald in het verleden. Maar dat zorgde er niet voor dat zijn gedrag veranderde. Als zijn vrouw iets wilde uitgeven, was er ruzie in huis. Het spaargeld moest en zou intact blijven.  

Maar is er dan eigenlijk een bedrag aan spaargeld dat je de rust zal geven die je zoekt? Of is het eigenlijk nooit genoeg? Verlang je altijd naar meer spaargeld?  

Hij bekende dat het zo was. Dat het nooit genoeg was. Er was altijd een nieuw bedrag dat gehaald moest worden. Het was een neverending story. Waardoor geld dus ook nooit de zekerheid kon geven waar hij zo naar verlangde.  

Een openbaring voor hem. En een geschenk voor zijn omgeving.  

Het verloste hem van  het verslavende ‘sparen, ten koste van alles’  en zorgde ervoor dat er een meer evenwichtige benadering kwam als het gaat om geld.  

Dat onbewuste streven naar meer en nog meer geld sparen, jaar na jaar, dat was hij kwijt.

 

Tips voor spaarders:

 

Creëer een pauze

De eerstvolgende keer als je merkt dat je moeite hebt met geld uitgeven, zet jezelf even op pauze. In plaats van toe te geven aan de impuls om nóg meer geld te sparen, keer naar binnen. Of je nu 5 minuten, een halve dag of een week nodig hebt, dat maakt niet. Maar voel wat er met je gebeurt en schrijf al die gevoelens op. Hoe oncomfortabel je bent met het uitgeven van geld en wat zou je normaliter doen om van dat gevoel af te komen.  

Sta ook stil bij de eerstvolgende keer dat je geld wil overmaken naar je spaarrekening. Wat zit er achter deze handeling?

 

Zet een professional in

Ga in gesprek met een professional en laat hem analyseren hoeveel je echt moet sparen voor het leven dat jij voor ogen hebt. Dat geeft rust.  

 

Of je kan ook hier de test doen. Dan weet je binnen 5 minuten hoeveel genoeg is. 

Hoeveel is genoeg?

Bereken gratis hoeveel geld je nodig hebt om te blijven leven zoals jij dat graag wil.

Aanbevolen artikelen

Hoeveel is straks genoeg?

Zodat je als je met pensioen bent, nog genoeg hebt om te blijven leven zoals jij wilt. Nu én later. Het is niet lastig om later goed te leven. Je moet alleen weten welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

0

Altijd antwoord op je vragen

Omdat genieten van het leven begint met helderheid.

Richard de Looff
Richard de Looff

DSI Beleggingsadviseur |Register Pensioenadviseur