Het zijn de mantelzorgers van de financiële wereld. Het laatste financiële vangnet van degene die anders niet meer weet hoe ze het einde van de maand moet halen. Verzorgers, het zevende financiële archetype, zorgen voor anderen maar vergeten daarbij zichzelf.
Geen enkel ander financieel archetype voelt zich zo verantwoordelijk voor een ander als de verzorger. Vaak zijn ze al vroeg in hun leven in een zorgende rol gestapt. Doordat ze de oudste thuis waren, de meest verantwoordelijke van de kinderen of omdat ouders minder goed met geld konden omgaan.
Zoals Brenda, die moest dealen met ouders die het geld uitgaven aan dingen die ze niet nodig hadden, waardoor er te weinig overbleef voor de huur en eten. Brenda nam de verantwoordelijkheid op zich en hield geld achter zodat ze niet uit huis werden gezet. Het werd een gewoonte, zorgen voor anderen.
Tijdens het huwelijk met haar ex-man nam ze zonder erbij na te denken die rol op zich. En later bij haar inmiddels volwassen kinderen. Twee van haar kinderen en 4 kleinkinderen woonden bij haar in huis, zonder dat ze huur hoefden te betalen.
Het was inmiddels een patroon geworden om de financieel verantwoordelijke partner te zijn. Of het nu met haar ex-man, haar volwassen kinderen of haar vrienden was, Brenda kwam altijd financieel op voor anderen.
Want waar een Verzorger niet goed tegen kan, is een ander te zien lijden. Het is de reden waarom ze toch overstag gaan.
Verzorgers stellen de behoeften van anderen boven die van zichzelf. En diep van binnen geloven ze dat de mensen die financieel op hen vertrouwen, zonder hun hulp er niet uit zouden komen.
- Het is de reden waarom Verzorgers het leeuwendeel van de rekeningen betalen thuis.
- Of meer dan 20 procent van hun inkomen aan anderen spenderen, zoals goede doelen, vrienden of familie.
- Dat zorgt er ook voor dat ze zelf niet genoeg op de rekening hebben staan om zes maanden zonder inkomen door te komen.
- Of als ze investeringen doen het vooral in liquide middelen is, zodat ze, als er iemand gered moet worden, ze hun investering snel weer kunnen omzetten in geld.
- En hoewel anderen financieel gezien wel op hun leunen, zorgen ze er zelf voor dat het andersom nooit het geval is.
Want hun allergrootste angst is niet nodig zijn.
De keerzijde is dat vaak dat anderen het op een gegeven moment normaal vinden wat een Verzorger allemaal voor ze doet.
Net als bij Brenda. Zelf moest ze de eindjes aan elkaar knopen, terwijl ze er wel voor zorgde dat anderen rondkomen.
Haar familie vond het allemaal gewoon wat ze voor hen deed. Ze had namelijk heel haar leven niet anders gedaan, dus waarom zou het bijzonder zijn?
Het is datgene dat Verzorgers zo tegen de borst stuit en waar ze zo naar verlangen. Gezien worden. Erkenning voor hun hulp. Gewaardeerd worden door anderen, omdat ze zo veel voor hen doen.
Wat ze echter vergeten zijn, is een wederkerige relatie te creëren, waardoor Verzorgers zelden datgene krijgen waar ze zo naar verlangen.
Het zorgt voor uitputting bij dit archetype en het gevoel dat ze vastzitten in een vicieuze cirkel. Want diep van binnen vinden ze dat ze het recht hebben op toewijding van anderen.
Maar loslaten is ook een verschrikking in hun ogen.
“Ik wil niet zo’n koud persoon worden dat alleen maar voor eigen financieel gewin gaat,”
Legt Brenda uit waarom ze nog steeds financieel voor anderen blijft zorgen.
Ze is bang dat als zij het niet bij elkaar houdt, alles uiteen zal vallen. Dat ze het zonder haar niet redden.
Effectief zorgen
Maar dat is nooit een reden om om je eigen financiële welzijn ondergeschikt te maken aan het welzijn van anderen. Als Verzorger jouw archetype is, hoef je niet te stoppen met het helpen van anderen. Maar als Verzorger kan je ze veel effectiever helpen als er een balans is tussen het zorgen van anderen en het zorgen voor jezelf.
Vermoed je dat je overboord gaat met het zorgen voor anderen? Stel jezelf dan deze vragen:
- Wie help je eigenlijk?
- Waarom geef je jezelf en je geld weg?
- En wat verwacht je er precies voor terug?
Want door voor andere financieel te zorgen, creëer je ook afhankelijkheden die heel moeilijk te doorbreken zijn. De mensen die je financieel helpt weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Waardoor het veel moeilijker is voor om voor zichzelf te leren zorgen en een gezond financieel leven op te bouwen.
Denk aan het oude gezegde: geef een man een vis en hij heeft een dag te eten, leer hem hoe hij hij moet vissen en hij zal voor het leven eten.
Op welke manieren help jij de mensen die afhankelijk van jou zijn, geleidelijk aan voor zichzelf te zorgen? Een eerste stap zou een gesprek kunnen zijn tussen jou en degene die je financieel helpt.
Vraag bijvoorbeeld:
- Wat wil je echt in het leven?
- Hoe kan ik beter helpen om je doelen te halen?
- En hoe zou onze relatie eruit zien als ik mijn financiële hulp verminder of stopzet?
Richt vandaag eens je medeleven en vrijgevigheid op jezelf en kijk eens hoeveel dat oplevert. Ik wed dat het meer is dan je denkt.