“Dit jaar, dan ga ik m’n financiële doel echt halen” is wat je je ieder jaar voorneemt. Afgelopen jaar is er niet zo veel van gekomen. Want Corona, de zaak, het leven. Alles kwam tussendoor. Maar dit jaar… dán…
Met deze stappen blijft het niet bij een goed voornemen, maar lukt het echt.
Terugkijkend naar 2021. Niemand wist van te voren hoe het jaar ging verlopen. Zeker niet vanwege Corona. En hoewel het normaliter al lastig is om je omzet te voorspellen, bleek de realiteit nog weerbarstiger te zijn afgelopen jaar.
Dit jaar, dan gaat het écht anders! Dan ga je echt die 100K of 500K halen, neem je je voor.
Maar waar is je doel op gebaseerd? Op wat je graag wil gaan doen met het geld? Op je grote duim waar je het bedrag uit gezogen hebt? Op de winst die je afgelopen jaar heb gemaakt?
En hoewel ergens over dromen fantastisch is, is er nog een andere vraag die je moet beantwoorden wil je jouw doel halen: Is dat bedrag wel realistisch?
Misschien werk je dan met een uurtarief. Als je dan 100K wil halen, haal je dat dan als urenschrijver? Wat is je waarde?
Het begint met je financiële doel op een juiste wijze stellen. Hoe? Door de volgende 4 stappen te doorlopen. Dan ben jij klaar voor 2022.
Stap 1: Maak je doel concreet
Een financieel doel is niet alleen een streven waar je naartoe werkt. Het is ook een toetsing mechanisme waardoor je direct antwoord krijgt op de vraag of je doel wel realistisch is of dat je een eenhoorn najaagt.
Weet waarom je een bepaald doel wil halen. Wat wil je doen en wat kost dat? Wat is het doel precies: maak het concreet en meetbaar. Dus niet: ik wil 200K omzet zodat ik lekker op vakantie kan, maar: mijn vakantie kost € 5.000. Mijn winst per product x is € 500, dus ik moet 10 producten x verkopen.
Stap 2: Weet wat je nu nodig hebt
Het is een terugkerend principe dat ik gebruik bij het vaststellen van mijn doel. Eerst uitrekenen wat ik nu nodig heb. Welk bedrag heb je iedere maand nodig om van te leven?
Wat zijn je privé kosten iedere maand? En welke kosten heb je zakelijk? Tel dat bij elkaar op en noteer het bedrag.
Stap 3: Wat heb ik nodig voor later?
Later nog net zo leuk kunnen leven als nu. Is dat niet het uiteindelijke doel? Om dat te kunnen doen, moet je weten welk bedrag je maandelijks nodig hebt als je stopt met werken. Moet je weten wat je kosten zijn. Houd rekening met inflatie. En wanneer wil je stoppen? Over 10 jaar? 15 misschien? Of pas over 30 jaar? Hoeveel moet je dan nu per maand opzij zetten om dat bedrag te halen? Hoe ga je dat bedrag bereiken? Noteer dat bedrag.
Stap 4: Hoeveel omzet moet ik maken?
Pas als je weet wat je kosten zijn en hoeveel je voor later opzij wil zetten per maand kan je gaan uitrekenen hoeveel omzet je moet maken. En weet je ook hoeveel je daarbij wil optellen omdat je dat wil gebruiken om iets leuks te doen. Of om dat huis te kopen.
Als ondernemer weten jij en ik dat er in bepaalde maanden minder binnenkomt. Is het een vakantiemaand of niet? Zijn er bepaalde regels vanuit de overheid die effect hebben op jouw doelgroep? Allemaal dingen waar je rekening mee houdt.
Je maakt een plan per maand voor het gehele jaar. Rekening houdend met pieken en dalen, kom je op de volgende rekensom:
Kosten + bedrag dat je per maand nodig hebt om van te leven
+ bedrag dat je per maand wegzet voor later + belastingen x 12
= omzet bedrijf voor 2022.
En dan heb je het bedrag dat je nodig hebt. Waarvan je weet dat je het in een jaar tijd moet halen. Is het realistisch? Kun je dat halen? Hoe? Moet je de doelen bijstellen of jouw bedrijfsvoering? Is het een bedrag dat gebaseerd is op de realiteit? Want aan eenhoorns najagen, daar doe jij niet aan.
Heb je moeite met stap 2 en 3?
Daar kunnen wij bij helpen. Doe de test en weet binnen een 5 minuten hoeveel genoeg is.